Glad Påsk önskar vi i Petri Sångare med denna recension från gårkvällen, skriven av Lars-Erik Larsson i Skånskan.
Kategori: Recension
Kunde ha varit gripande
Kör gav stunder av frid
”De ropade och blevo hulpna av sin dirigent”.
Gerard Manley Hopkins dikt Peace är en otålig sak som stammar fram sin längtan efter en frid som inte bara kommer och går. Denna dikt har Mark Kilstofte tonsatt som om fridsduvan lugnt satt på sin gren. Körstycket blir en stund av musikalisk frid där orden påminner om att lugnet är tillfälligt. Harmoni, spetsad med vetskapen om dess flyktighet.
Bach behöver lite större bredd
Imponerande passionsverk
LUKASPASSIONEN
Musik: Rolf Martinsson
Texter: Bibeln och Göran Greider
Dirigent: Alexander Einarsson
Solister: Helene Ranada, mezzo; Jonas Samuelsson, baryton
Petri Sångare och instrumentalgrupp
Uruppförande i S:t Petri kyrka, Malmö 1 april 2012
”Passionernas mästare Bach har på senare år fått konkurrens” skriver Jenny Leonard i en artikel inför uruppförandet i 14 kyrkor av Rolf Martinsson och Göran Greiders Lukaspassionen. Det är överord, det går inte att konkurrera med Bach. Däremot kan möjligtvis andra verk ställas vid sidan av hans Matteus- och Johannespassion, verk som inspirerats av de senaste 250 årens strömningar inom musikens och religionens tankevärldar.
Initiativet till en nyskriven passion togs av Gehrmans musikförlag och Sensus studieförbund. Verket beställdes gemensamt av församlingar i de tretton svenska stiften samt Borgå stift i Finland och urpremiären skedde gemensamt under Palmsöndagshelgen.
Efter att ha hört uppförandet i S:t Petri kyrka i Malmö i söndags måste jag säga att jag är imponerad, djupt imponerad, av såväl musik som text och utförande. Det är ett omfattande verk, drygt halvannan timme långt, med stora skönhetsvärden och präglat av gediget kunnande.
Rolf Martinsson säger att han ”blinkar mycket till Bach”. Ovedersägligen gör han det men musiken är definitivt inte någon Bachpastisch. Ställvis är tonspråket arkaiserande med tydlig högbarock och hänsyftningar mot tidigare kyrkotonarter, ställvis rör det sig i romantikens fullmatade klangbilder för att plötsligt transformeras till nutida kluster. Det är fräscht, spännande och framförallt mycket njutbart.
Om Rolf Martinsson blinkar åt Bach måste väl Göran Greider blinka åt Picander, den underordnade tjänstemannen som skrev texterna till många av Bachs verk. Även om Greiders texter är litterärt mer högtstående finns det samma troskyldighet och höga andliga lyftning. Det är enkla ord som skapar stor poesi.
Och om utförandet inget annat än gott. Solisterna förvaltade sina stora partier väl, körklangen var mycket fin och den lilla instrumentalensemblen välljudande. Dirigenten Alexander Einarsson forcerade inte utan var mycket noggrann med att låta verket få sin naturliga andning.
Lukaspassionen är utan tvivel ett verk som försvarar en plats inom svensk kyrkomusik. Trots sina många kvaliteter kräver det inte alltför stora resurser vid ett uppförande och förhoppningsvis kommer det att tas upp på många fler ställen.
Lars-Erik Larsson
Passion i behändigt format
Sydsvenska Dagbladet: ”Passion i behändigt format”
Konsertartist: Lukaspassionen av Rolf Martinsson (musik) och Göran Greider (text). Petri Sångare.
Konsertlokal: S:t Petri kyrka, Malmö
Konsertdatum: 2012-04-01
Det är passionstid, Johannes- och Matteuspassionens tid. Till traditionerna sällar sig en ny Lukaspassion, med musik av Rolf Martinsson och texter av Göran Greider. Idén är mer än hedervärd. Bakom den står Martinssons förläggare Gehrmans och Svenska Kyrkans studieförbund Sensus. Det har inneburit att verket inom loppet av tre dar ”uruppförs” på tolv olika ställen i landet. En sällsynt kraftsamling!
I konceptet ligger att körinsatserna skall vara överkomliga för även andra än den yppersta eliten och antalet instrumentalister rimligt – sex musiker med orgel (Alexander Lundberg) och oboe (Martin Brommann) som karaktärsgivare.
Samma folkbildningsideal besjälade förr Radiotjänst, vilket fick Lars-Erik Larsson att komponera bl a ”Förklädd gud”. En musikalisk passion har sina givna mönster, och Rolf Martinsson har gått in i uppgiften med blick för traditionen. Det sitter vid hans sida en Bach förklädd. Men där Bach och hans poet Picander predikade ortodoxi kan den nutida lyrikern Göran Greider förhålla sig subjektivt, vardagligare, friare. Och Martinsson lämpar sitt moderata tonspråk därefter.
Körsatserna lyfte Petri Sångare fram med skimrande soprantoner och samstämd dynamik, så smältande svenskt körklangsaktiga som man kan önska, och Helene Ranada och Jonas Samuelsson saknade inte solistisk auktoritet. Allt sammanhölls genom dirigenten Alexander Einarssons lugna och diskreta tydlighet.
I ett stycke med två timmars speltid finns ändå en inbyggd risk: det kan bli utdraget och spänningslöst. När man nått nummer 16 av 31 inslag lyfte emellertid Lukaspassionen. Den fick en klarare profil, både melodiöst och oemotståndligt intagande. Samma verkan hade ett nästan visartat mellanspel i een senare delen. Då hade också tonsättaren kopplat in på ett mer växlingsrikt spår, vilket gjorde finalsatserna till krön på ett ambitiöst och användbart verk, Projektet och prestationerna är värda odelat beröm.
Carlhåkan Larsén