Dirigenten

GSO_275

Den svenske dirigenten Alexander Einarsson (1978), är utbildad organist och kördirigent med studier i Malmö, Köpenhamn och Paris med studier för bla professor Dan-Olof Stenlund och professor Denis Rouger. Alexander har också medverkat vid masterclasses för bla Johannes Wildner, Michael Gläser och Helmut Rilling. Sedan 2010 arbetar Alexander som kördirigent och organist i S:t Petri kyrka, Malmö och är där konstnärlig ledare för S:t Petri Ungdomskör (SPUK) och kammarkören Petri Sångare, en ensemble han konserterat och turnerat med både i Sverige och utomlands samt återkommande medverkat med i produktioner för Sveriges Radio och TV.

Sedan 2015 innehar Alexander också tjänsten som kormästare vid Göteborgs Symfoniorkester och arbetar med Göteborgs Symfoniska Kör samt den professionella Göteborgs Symfonikers Vokalensemble.
Alexander har arbetat med körer som Uppsala Akademiska kör, Lunds Vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Gächinger Kantorei Stuttgart och Malmö Kammarkör och har gästdirigerat Göteborgs Symfoniorkester, Malmö SymfoniOrkester, Berliner Symfoniker och Marinens Musikkår. Som kormästare har Alexander assisterat dirigenter som Barbara Hannigan, Simone Young, Herbert Blomstedt, Jukka-Pekka Saraste och Kent Nagano.

Vid flera tillfällen har Alexander medverkat med sina körer vid internationella tävlingar och vunnit Grand Prix med ungdomskören SPUK i bla Ungern och Italien, liksom vunnit två Guld i World Choir Games i Sydafrika 2018 med Petri Sångare. Vid de internationella Grand Prix-tävlingarna i körsång i maj 2015 i Tours, Frankrike, fick Alexander festivalens dirigentpris till minne av Arthur Oldham.

Alexander är stipendiat från Eric Ericson International Choral Center och Kungliga Musikaliska Akademien och var finalist i de internationella tävlingarna för kördirigenter i Budapest 2011 och S:t Petersburg 2013. 2018 fick Einarsson utmärkelsen Årets Körledare i Sverige samt blev nominerad som en av de 20 viktigaste musikprofilerna i Sverige 2018 av den nordiska musiktidskriften OPUS.

Alexander är en hängiven sökare efter repertoir utöver gängse och har varit upphovet till ett flertal beställningar av nyskriven musik för kör, inte sällan av kvinnliga kompositörer. En framträdande del av hans gärning är hans intresse för lyrik och det poetiska innehållet som gör att han alltid närmar sig musiken ur textens djup och perspektiv.

 

Foto: Anna Hult