Minneskonsert Jacques Werup

”Poesin ställer de frågorna om livet som politiker, präster, militärer och mediamänniskor aldrig riktigt kan besvara. Poeterna besvarar heller inget men de ställer bättre frågor.”

Jacques Werup (1945-2016) var romanförfattare, poet, estradör och musiker. Han tilldelades flera stora priser för sitt litterära arbete, bland annat Malmö stads kulturpris (1995), De Nios Stora Pris (2006) och Wahlström & Widstrands Litteraturpris (2010). Jacques Werup gav ut mer än trettio böcker i olika genrer; diktsamlingar, romaner, essäer, tolkningar och räknades till de främsta av våra författare. Jacques Werup mötte även en stor publik med sina scenföreställningar. 2011 utkom den självbiografiska boken Medan jag levde och Jan Troells dokumentärfilm om Jacques Werup.

Petri Sångares planerade februariprogram Tribut till Jacques Werup, där Werup själv skulle varit en aktiv utövare, har nu fått omformas till en minneskonsert. Alexander minns många fina samtal och samarbeten och reflekterar att personen har lämnat jordelivet, men orden från hans penna och hjärta finns kvar bland oss. ”Det är en nåd att leva här en stund på jorden. Jag har varit med om dig. Jag kan aldrig förlora dig.” Orden är Werups. Vila i frid.

• Ulrika Emanuelsson: Sånger för dem vi förlorat
Petri Sångares ”egen” Ulrika Emanuelsson (f. 1965) är tonsättare, sångerska och dirigent utbildad vid Malmö Musikhögskola, men har även en rytmikpedagogexamen samt sångstudier i Ungern och USA bakom sig. Hon komponerar för kör a cappella och med orkester, orkesterverk samt har skrivit en opera.
Sånger för dem vi förlorat för damkör, sopransolist, tenorsolist och symfoniorkester uruppfördes av Petri Sångare i november 2014, vid en konsert där Jacques Werup själv medverkade som recitatör. En recensent liknade då verket vid ett skånskt rekviem, men för Jacques var det en kosmisk mässa. Kvällens framförande innebär uruppförandet av kammarmusikversionen.

• Karin Rehnqvist: Musik till den sovande
Karin Rehnqvist (f.1957) är en av Skandinaviens mest välkända tonsättare, vars musik ofta framförs runt om i världen. Hon komponerar kammarmusik, orkestermusik och vokalt, och arbetar gärna med annorlunda och gränsöverskridande konsertformer.
Musik till den sovande skrevs till nyinvigningen av Musikaliska Akademiens stora sal, Nybrokajen 11. Hennes egna tankar: “Vad skriver man till en invigning? Något glatt, roligt, pampigt? Mitt i julruschen drabbade mig en dikt om frid – oändlig frid. Den pockade på att bli tonsatt. Musikerna jag hade till mitt förfogande var idel solistprisvinnare och utgjorde därför ett udda instrumentarium: två fioler, klarinett, baryton och slagverk, i sanning en utmaning… Jag valde pukor i slagverket. Dels för att sångaren skulle slippa stå för baslinjen, dels för att pukor är suggestiva. Pukor och frid, går det ihop? Vi får väl höra.” Dikten som pockade var Jacques Werups Fläckar av liv.
Barytonsolot sjungs av Olle Persson, som sedan många år tillhör de mest efterfrågade och engagerade svenska sångsolisterna i sin genre.

• Emmy Lindström: Vintergatan fryser
Emmy Lindström (f.1984) är violinist och en av vår tids nya tonsättare. Hon har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Lindströms musik har spelats på scener i Europa och i såväl svensk som utländsk radio. Med bakgrund inom såväl den klassiska musiken som folk- och teatermusik har hon utvecklat ett unikt tonspråk.
Beställningen av Emmy Lindströms verk till festivalen Lund Contemporary 2017 (uruppförande 4 februari) gjordes med utgångspunkt i Jacques Werups dikt Den sista långa vintern. Strofer ur dikten blev till en ny dikt för just detta stycke, där recitation skriven för Jacques Werup själv har inkomponerats.
Med anledning av Jacques Werups bortgång i november 2016 görs recitationen istället av Jacques goda vän Lill Lindfors.

• Michael Saxell: Svit ur Gör mig lite levande
Michael Saxell (f.1956) är en svensk musiker och låtskrivare, född i Helsingborg och uppvuxen i Malmö. Bland hans mest kända låtar kan nämnas När en flicka talar skånska, Om himlen och Österlen samt nu senast If I Were Sorry, med vilken Frans representerade Sverige i ESC 2016.
Saxell och Werup skrev musik och text till konsertföreställningarna Levande tillsammans och En känsla av ljus. De turnerade i Sverige 2004–2007 tillsammans med bland andra Lill Lindfors, Jan Lundgrens trio och Mats Ronander.

Medverkande:
Lill Lindfors
Olle Persson
Ann-Margreth Nyberg
Martin Vanberg
Petri Sångare
Musiker ur MSO / MOP
Carl Adam Landström
Dirigent: Alexander Einarsson

Konserten spelas in för P2 Live.

Fri entré.