The Dove Descending

Vaclovas Augustinas: Lux Aeterna
Jacob Mühlrad: Skall inte finnas mer (uruppförande)
Igor Stravinskij: Anthem (The Dove Descending Breaks the Air)
Gavin Bryars: Cadman Requiem

PETRI SÅNGARE & solister
Stråkensemble
Alexander Einarsson, dirigent

På domsöndagen, kyrkoårets sista helgdag, en dag för uppgörelse, bjuder Petri Sångare på musik med teman som på flera sätt speglar tankar om död och undergång och den yttersta dagen, men också om eld och ljus.
Konserten inleds med den litauiske tonsättaren Vaclovas Augustinas prisbelönta stycke från 2004 för tre 4-stämmiga körer a cappella, ”Lux Aeterna”. Från en ensam ljuslåga växer ljuset fram, fladdrande och flämtande, och mynnar ut i rekviets bön om evig vila.

”Skall inte finnas mer”, som här får sitt uruppförande, börjar rastlöst, men den unge svenske tonsättaren Jacob Mühlrad låter småningom de trösterika raderna ur Uppenbarelseboken klinga fram mer och mer: ”Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer.”

När Igor Stravinskij på 1960-talet under sin tolvtonsperiod, ombads att tonsätta en hymn till en anglikansk psalmbok, föll valet på en text av hans nära vän, nobelpristagaren T. S. Eliot, där den Helige Ande i form av en duva ger människan att välja mellan två bål: att frälsas från eld genom eld.

Gavin Bryars skrev sitt ”Cadman Requiem” till minne av en god vän som omkom i Lockerbieattacken strax före julen 1988 och har som textunderlag valt Kyrie och Agnus Dei ur det traditionella rekviet och avslutar med In Paradisum, men har däremellan använt två texter av den anglosaxiske 600-talsdiktaren Caedmon.

Musik till tröst, som understryks av den vemodiga klangen hos låga stråkar.

Fri entré